Meer over Uitwaaien.be

vrijdag 25 november 2016

Ree in Zomergem, en in de Dordogne

Het Ree (Capreolus capreolus) heeft een vosrode zomervacht (zie foto 2 en 3), die in in september-oktober wisselt naar een grijsbruine wintervacht. Gedurende de wintermaanden hebben de reegeiten een ‘schortje’, een witgrijze haarpluk op het achterwerk die lijkt op een staart. Reeën hebben echter, in tegenstelling tot andere hertachtigen, geen staart.
Reeën leven het grootse deel van het jaar solitair. In de wintermaanden worden echter ‘sprongen’ gevormd, bestaande uit een oudere geit met de jongen van die zomer, eventueel aangevuld met jongen van de vorige zomer en veelal ook een bok.
Reeën zijn actief in de schemering en ’s nachts. Overdag houden ze zich meestal schuil, maar in gebieden waar weinig verstoring door menselijke activiteiten plaatsvindt, kan men ook op klaarlichte dag reeën waarnemen – zoals op de bovenste foto, afgelopen weekend, in Zomergem. 
De onderste 2 opnames tonen respectievelijk reegeit en reebok, en werden gemaakt in de Dordogne, in 2014.




maandag 21 november 2016

Rode eekhoorn in Ekkelgem

Deze Rode eekhoorn (Sciurus vulgaris) kwam nieuwsgierig dichterbij aan Roksem Put (Ekkelgem). In tegenstelling tot wat veel mensen denken, houden eekhoorns geen winterslaap. Wel zijn ze in de winter minder lang actief, om niet teveel energie te verliezen.



vrijdag 18 november 2016

Holsteelboleet in Drongenggoed

De Holsteelboleet (Boletinus cavipes f. aureus) is een in België zeldzame paddenstoel, die enkel voorkomt in lariksbosjes. In Drongengoed heeft men speciaal een perceel lariks niet gekapt omdat er holsteelboleten staan. Het afgeknapte exemplaar op de foto toont waaraan de paddenstoel zijn naam dankt.


























donderdag 10 november 2016

Bosuil in Zomergem

Deze prachtige bosuilen (Strix aluco) konden In Zomergem worden gefotografeerd dankzij Lode - nachtfotografie met een krachtige lamp.

De bosuil komt voor in grijze en bruine vorm: hier staan beide kleurvormen op dezelfde foto.


























dinsdag 8 november 2016

Kleine alk op het Grevelingenmeer

De Kleine alk (Alle alle) broedt met miljoenen in de arctische gebieden, en overwintert tot in het Noordzeegebied. Af en toe geraken, bij westenstormen, individuen uit koers, die dan tot aan onze kust of zelfs tot op  het vasteland worden geblazen. Zo ook dit exemplaar dat ik kon fotograferen op Brouwersdam, in het Grevelingenmeer. De kleine alk is het kleine broertje van de papegaaiduiker, en is met zijn 17 cm en enorme beweeglijkheid moeilijk te fotograferen. Zeldzaam in België en Nederland, en voor mij een soort die ik nooit eerder zag.  



zaterdag 5 november 2016

Zwarte zee-eend op Schouwen-Duiveland

Dit bijzonder schattige eendje is een vrouwtje Zwarte zee-eend (Melanitta nigra). Deze dieren komen in onze streken nooit aan land, behalve als er iets fout gaat: de eend in kwestie vonden we totaal uitgeput terug op de rijweg aan Brouwersdam, Schouwen-Duiveland. Op die manier maakten we het mee dat we met een kwakende eend op de achterbank naar het dierenasiel van Zierikzee hebben gereden, alwaar de dierenambulance onze gevederde vriend oppikte, en hem naar het vogelopvangcentrum van Middelburg heeft gebracht. Hopelijk binnen afzienbare tijd weer alive en kicking midden op de Noordzee!