Meer over Uitwaaien.be

vrijdag 22 maart 2019

Drieteenstrandlopers in Schouwen-Duiveland

Drieteenstrandlopers (Calidris alba)  komen in onze contreien voor in de winter. Broeden doen ze in Siberië en  in Groenland, maar het is niet geweten waar 's winters de Groenlandse broedvogels zitten en waar de Siberische: het trekgedrag van deze strandloper is nog onvoldoende bestudeerd.

Drieteentjes zijn meestal actief in de branding, waar ze constant met bliksemsnelle pootjes voor de golven uithollen, op zoek naar voedsel.

Ze zijn een uitdaging voor de natuurfotograaf, want stilstaan doen ze zelden…
Onderstaande foto’s werden 2 weken geleden gemaakt in Schouwen-Duiveland.





maandag 28 januari 2019

Het Schipdonkkanaal in Zomergem

Aan landschapsfotografie heb ik nooit veel aandacht besteed, hoewel dit, mits goed uitgevoerd,  één van de meest sprekende vormen van natuurfotografie kan zijn. Deze foto maakte ik toen ik merkte dat de zon vanachter de wolken kwam piepen om 9u ’s ochtends. Het verschil tussen een goede en een minder goede foto was hier een kwestie van minuten: eerst is de zon amper waarneembaar door wolken en mist, en voor men het beseft is ze te prominent aanwezig.

De foto werd gemaakt vanop Meirlare brug in Zomergem, en toont het Schipdonkkanaal, ook wel “De Stinker” genoemd, dit in tegenstelling tot “De Blinker”, de bijnaam van het Leopoldkanaal.  Het Schipdonkkanaal  werd in 1852 gegraven als afleidingskanaal voor het overtollige water van de Leie, dat initieel zeer vervuild was door industrie en vlasroterij. Recent is deze toestand verbeterd : de "Stinker" stinkt niet meer en met de natuur in en naast het water gaat het beter.